GOŁĄBKI W SOSIE POMIDOROWYM Z WOLNOWARU

Kiedyś uważałam, że wolnowar nie jest mi zupełnie potrzebny, ale odkąd go mam zmieniłam zdanie. Korzystam z niego bardzo często i znacznie ułatwia mi "życie" :) Gołąbki przygotowane w wolnowarze wyszły przepyszne, mięsko i kapusta pyszniutkie a sosik aromatyczny. Co prawda ich przygotowanie jest czasochłonne, ale jak się za to zabieram to od razu większa ilość i są na przyszłość, gdy tylko mam na nie ochotę :) 



Składniki:
* 1 duża główka kapusty białej
* 1 kg mięsa mielonego z szynki
* 1 szklanka ryżu (lekko podgotować go w osolonej wodzie) 
* sól
* pieprz 
* przyprawa do mięsa mielonego 
* 1 jajko
* 2 szklanki bulionu
* 7-8 łyżek koncentratu pomidorowego

Wykonanie:
Kapustę sparzyć w garnku z wrzącą wodą przez kilka minut. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie można przygotować mięso mielone. Do miski włożyć mięso mielone, wbić jajko, wsypać podgotowany ryż, doprawić do smaku według uznania solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Mięso dobrze wymieszać ręką.
Z kapusty po kolei ściągać liście. 
Na każdym liściu nakładać farsz z mięsa mielonego, zwijać i układać w garnku od wolnowaru. 
Całość zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym.
Wolnowar ustawić na LOW na 5 godzin, po tym czasie gołąbki powinny być gotowe.






5 komentarzy:

  1. Właśnie zaczynam przygotowanie gołąbków.Zobaczymy jaki będzie efekt końcowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gołąbki z młodej kapusty ile gotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masz na myśli gotowanie w wolnowarze to jest podane, około 5 godzin :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)