SZYBKA PRZEKĄSKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z PIECZARKAMI I PRAŻONĄ CEBULKĄ

Zawsze mam w lodówce ciasto francuskie. Jest idealne na szybkie ciasteczka na słodko, ale i żeby przygotować je w wersji wytrawnej. Dziś propozycja na smaczną przekąskę z pieczarkami, prażoną cebulką i odrobiną żółtego sera na wierzchu. Doskonałe do przygotowania jako przekąski podczas imprez, urodzin, spotkań z przyjaciółmi. A może Wy macie jakieś świetne przepisy z ciastem francuskim w roli głównej? Jestem ciekawa nowych przepisów :)  



Składniki:
* 1 opakowanie ciasta francuskiego
* około 400 g pieczarek
* 2 łyżki prażonej cebulki (użyłam Skworcu)
* sól i pieprz do smaku
* 1 całe jajko
* odrobina żółtego startego na tarce sera
* olej do podsmażenia pieczarek

Wykonanie:
Pieczarki drobno pokroić, na patelnię wylać odrobinę oleju, podsmażyć pieczarki, dodając pierz i sól do smaku. Pod koniec smażenia dodać prażoną cebulkę, wymieszać. Tak podsmażone pieczarki odstawić do przestudzenia. W tym czasie przygotować ciasto francuskie.
Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż dłuższej długości na pół. Każdą połówkę rozciąć na 4 części tak, by łącznie powstało 8 równych prostokątów. W 4 prostokątach wyciąć w środku mniejsze prostokąty tak, aby powstała tzw. ramka. Jajko wbić do miseczki, rozmącić. Na brzegu 4 całych prostokątów lekko posmarować jajkiem. Na wierzch położyć wycięte prostokąty, lekko docisnąć. W środek każdego prostokąta wyłożyć solidną porcję pieczarkowego nadzienia, posypać startym serem. Brzegi ciasta posmarować jajkiem.
Piekarnik nagrzać do 180'C, ciasto francuskie z pieczarkami wstawić do piekarnika i piec aż ciasto ładnie się zarumieni. Najlepiej smakuje podane na ciepło.






1 komentarz:

  1. Super pomysł. A ja mam dwa opakowania ciasta francuskiego i czekałam na wenę oraz jakąś inspirację.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)