CIASTO "GÓRA LODOWA" BEZ PIECZENIA (NA HERBATNIKACH KAKAOWYCH)

Na mojej stronie znajdziecie już przepis na to ciasto w wersji z biszkoptem. Teraz mam dla Was propozycję na to samo ciasto, ale bez pieczenia. Pyszne i efektownie wyglądające ciasto zachwyci każdego swoim smakiem. Herbatniki, krem budyniowy, biszkopty a całość dopełnia polewa z mleka w proszku. Przepis jest bardzo prosty, ciasto uda się każdemu :)



Przepis na to ciasto w wersji z tradycyjnym biszkoptem znajdziesz tutaj<--klik.
Przepis na krem budyniowy znajdziesz tutaj<--klik.
Wykonanie kremu budyniowego krok po kroku znajdziesz na moim kanale na YouTube--> kliknij tutaj.
Zapraszam Was na mój kanał na YouTube, gdzie możecie zobaczyć wykonanie ciasta krok po kroku --> kliknij tutaj
Zapraszam Was również do obserwowania mojego konta na Instagramie --> kliknij tutaj



Składniki na krem budyniowy:
(blacha kwadratowa 22 cm)
* 0,5 l mleka
* 2 budynie śmietankowe bez cukru (2 x 40 g)
* 100 g cukru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią (użyłam Skworcu)
* 1 łyżka mąki pszennej
* 2 żółtka jaj
* 120 g masła 

Składniki na polewę:
* 130 g mleka w proszku
* 60 g cukru
* 70 ml wody
* 120 g masła
* 1 płaska łyżka kakao

Dodatkowo:
* około 160 g herbatników kakaowych
* kilka okrągłych biszkoptów

Wykonanie:
Krem budyniowy:150 ml mleka wymieszać z żółtkami. Wsypać cukier, cukier waniliowy, mąkę i proszek budyniowy, dobrze wymieszać. Pozostałe 350 ml mleka zagotować, wlać masę budyniową, ugotować budyń. Budyń zakryć folią spożywczą tak, by folia dotykała wierzchu budyniu, w ten sposób nie powstanie kożuch, odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać stopniowo zimny budyń, ucierać, aż powstanie gładki, jednolity krem. 

Na spód blachy wyłożyć herbatniki. Następnie rozsmarować połowę kremu budyniowego. Ułożyć kolejną warstwę herbatników. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Połówki biszkoptów wciskać w masę budyniową, w rzędzie na sztorc. 

Polewa:
Do garnka wlać wodę, dodać masło, podgrzewać aż masło się rozpuści. Wsypać cukier, mieszać, żeby cukier się rozpuścił. Tak przygotowaną gorącą masę przelać do miski. Do gorącej masy wsypać mleko w proszku, wymieszać. Polewę podzielić na 2 równe części, do jednej dodać kakao, wymieszać. Łyżką na przemian wylewać raz jasną raz ciemną polewę. Łyżką na przemian wylewać raz jasną raz ciemną polewę.








1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger