OGÓRKI KISZONE- NAJLEPSZE

Domowe ogórki kiszone to doskonała przekąska, składnik wielu sałatek  czy też dań obiadowych. I zapewne ile kucharek tyle sposobów na ich ukiszenie. Dziś opiszę Wam mój niezawodny sposób na ogórki, oraz jak je przechowuję, aby zachowały swoją chrupkość i smak przez całą zimę. 


Składniki na 2 litrowe słoiki:
* ogórki gruntowe- ilość zależna od ich wielkości, najlepsze są nie za duże i twarde
* 1 litr wody
* 1 łyżka soli kamiennej (ważna zasada 1 łyżka soli na litr wody)
* 4 ząbki czosnku
* 2 kawałki korzenia chrzanu (po około 4-5 cm każdy)
* 2 liście laurowe (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka ziaren gorczycy białej (użyłam Skworcu)
* 4 nie duże baldachy kopru razem z łodygami ( jeśli są duże to 1 na słoik)

Wykonanie:
Ogórki wymoczyć w wodzie, dobrze umyć.
Na dnie wyparzonych słoików ułożyć po 2 ząbki czosnku, kawałek korzenia chrzanu, baldachy kopru, liść laurowy i po pół łyżeczki gorczycy. Następnie do słoika układać ogórki pionowo i dość ciasno.
Wodę zagotować z solą. Gorącą wodą zalać do pełna słoiki z ogórkami. Należy zwrócić uwagę, aby całe ogórki były pod wodą, żaden nie może wystawać poza poziom wody. Słoiki mocno zakręcić. Odstawić w chłodne i zimne miejsce. Ogórki są najlepsze do spożycia nie szybciej jak 3 tygodnie od ich przygotowania. 











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)