GANACHE Z BIAŁEJ CZEKOLADY CZYLI IDEALNY KREM DO TYNKOWANIA TORTU

Ganache z białej czekolady to krem wykonany z czekolady, śmietany kremówki i masła. Doskonale nadaje się do tynkowania tortu oraz pod masę cukrową. Pyszny krem, dzięki któremu można nadać tortowi ładny, estetyczny wygląd dzięki temu, że krem podczas tynkowania nadaje równą i gładką powierzchnię. Sam krem bardzo szybko twardnieje, więc trzeba sprawnie nim tynkować tort, a przed krojeniem najlepiej wyjąć tort z lodówki kilka minut szybciej, aby trochę się ocieplił.

Składniki:
* 80 ml śmietany kremówki 36%
* 120 g masła w temperaturze pokojowej
* 300 g białej czekolady
* biały barwnik spożywczy do wybielenia kremu

Wykonanie:
Śmietanę kremówkę i masło umieścić w garnku, postawić na palniku grzewczym i podgrzać, aby masło się rozpuściło. Kolejno zdjąć garnek z kuchenki, dodać połamaną na kostki czekoladę, mieszać co chwilę tak, aby czekolada się rozpuściła i z całości powstała jednolita masa (ewentualnie jeszcze chwilę można podgrzać garnek z czekoladą). 
Masę teraz trzeba odstawić na około 6- 7 godzin. 
Po tym czasie miksować krem na najwyższych obrotach miksera przez około 5- 6 minut. Krem w ten sposób stanie się bardziej puszysty i łatwiej będzie go rozprowadzać na torcie. Podczas mieszania dodawać stopniowo biały barwnik, aby krem był biały (bez barwnika będzie kremowy). 
Tak przygotowanym kremem można już tynkować tort.

Moje rady:
Krem bardzo szybko twardnieje na torcie, więc przed tynkowaniem najlepiej wyjąć tort chwilę wcześniej z lodówki, aby nie był zupełnie zimny.
Krem można barwić na dowolny kolor, jednak najpierw najlepiej wybielić go białym barwnikiem, dopiero potem można dodawać stopniowo wybrany kolor.
Krem po przygotowaniu można odstawić do przestudzenia, a potem wstawić do lodówki, w ten sposób nie trzeba czekać koło 7 godzin, można go już zmiksować po około 3 godzinach.
Taka ilość kremu wystarczyła mi na otynkowanie tortu o średnicy 22 cm.
Krem ten przygotowywałam już dwa razy, za pierwszym razem dałam tort na cienki podkład co sprawiło, że przy przenoszeniu tynk lekko pękał, za drugim razem dałam już gruby podkład i wszystko było dobrze. Chyba, że używacie patery do tortu, wtedy wystarczy cienki podkład pod tort.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger