CHLEB PSZENNY Z BARDZO CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ

Dziś przychodzę do Was z przepisem na prosty chleb pszenny, jednak wyróżnia go to, że po upieczeniu ma bardzo chrupiącą skórkę. A to wszystko dzięki pomadzie, którą posmarowany jest chleb przed pieczeniem. Chleb jest smaczny, puszysty i zawsze się udaje. Jego wykonanie jest proste i stosunkowo szybkie, bo oprócz wyrobienia ciasta i uformowania bochenka reszta robi się praktycznie sama :)

Składniki na 2 bochenki chleba:
700 g mąki pszennej (użyłam mąki pszennej luksusowej typ 550 z młyna Szczepanki)
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki drożdży suchych
300 ml letniej wody
130 ml letniego mleka
Pomada:
* 120 ml wody
* 1 czubata łyżeczka mąki
* szczypta soli


Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i suche drożdże, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką. Następnie wlać letnie mleko i wodę. Ciasto na chleb dobrze wyrabiać dłonią około 10 minut (robotem z hakami wystarczy około 7 minut). Tak przygotowane ciasto zakryć ścierką i odstawić na godzinę. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski na stolnicę delikatnie podsypaną mąką, podzielić na 2 równe części. Każdą część ciasta uformować na kształt bochenka. Ponownie zakryć ścierką i odstawić na kolejną godzinę.
Kiedy bochenki pięknie wyrosną można zrobić na ich wierzchu 3- 4 nacięcia nożem. 
Teraz pora na przygotowanie pomady. Wodę należy zagotować, wsypać do wrzątku mąkę i sól wymieszać dobrze, aby nie było grudek mąki. Taką pomadą obficie posmarować nasze chlebki. Piekarnik nagrzać do 220'C. Piec bochenki przez 10 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 180'C i piec chleb dalej przez kolejne 30 minut.
P/S Przyznam Wam tak po cichu, że upiekłam dwa bochenki i jeden planowałam zamrozić, ale okazało się, że chleb jest tak smaczny, że połowa jednego chleba została zjedzona od razu na ciepło ;)








3 komentarze:

  1. Wygląda pięknie, chyba się skuszę :-) pytanko czy piekarnik góra-dół?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie upieczony, wygląda bardzo apetycznie :).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)