Składniki:
* 3 podudzia z kurczaka* 3/4 szklanki fasoli Piękny Jaś (fasolę najlepiej namoczyć na noc)
* 5-6 średnich buraków
* 2 marchewki
* nieduży korzeń pietruszki
* kawałek korzenia selera
* 4 średnie ziemniaki
* pół główki niedużej białej kapusty
* 3 łyżki przecieru pomidorowego
* około 2- 3 łyżek octu spirytusowego
* 5 liści laurowych
* 7 ziarenek ziela angielskiego
* 3 ząbki czosnku
* pół główki niedużej białej kapusty
* 3 łyżki przecieru pomidorowego
* około 2- 3 łyżek octu spirytusowego
* 5 liści laurowych
* 7 ziarenek ziela angielskiego
* 3 ząbki czosnku
* pół niedużej cebuli
* 1 łyżka masła
* sól i pieprz do smaku
* 1 łyżka masła
* sól i pieprz do smaku
* około 4 litrów wody
Wykonanie:
Fasolę wsypać do miski, zalać wodę i tak odstawić, najlepiej przygotować to dzień wcześniej, żeby fasola moczyła się całą noc.
Mięso z kurczaka umyć, włożyć do garnka, dodać korzeń pietruszki i selera oraz pokrojoną w kostkę marchewkę. Wsypać do smaku sól i pieprz, dodać ziele angielskie i liście laurowe, ugotować wywar na małym ogniu przez około godzinę. Po tym czasie mięso wyjąć z garnka (można je użyć do pierogów, krokietów, pasztetu lub sałatki). następnie do wywaru dodać pokrojone w kostkę buraki i namoczoną odlaną z wody fasolę, od razu wlać ocet, w ten sposób barszcz nie straci swojego koloru. Całość gotować do czasu aż buraki i fasola będą na wpół miękkie. Kolejno ziemniaki pokroić w drobną kostkę, kapustę drobno poszatkować, czosnek przecisnąć przez praskę, wszystko łącznie z przecierem pomidorowym dodać do zupy. Gotować wszystko do miękkości. Na patelni podsmażyć na maśle pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać ją na samym końcu do zupy, ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)