GOLONKA PIECZONA NA KAPUŚCIE KISZONEJ

Golonka pieczona na kapuście kiszonej to prosta potrawa, jednak wymaga trochę czasu. Doskonale smakuje z dodatkiem pieczonych ziemniaków, ale równie dobrze smakuje jako samodzielne danie. Zazwyczaj golonkę przygotowuję dla męża a ja zajadam kapustę kiszoną :) Pyszne, kruche mięso i aromatyczna kapusta kiszona. A podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach :)

Składniki:
* 1 golonkę
* 3 ziarna ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* 1 większa marchewka
* 1 nieduża cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* pół łyżeczki ostrej papryki
* 300 g kapusty kiszonej z marchewką
* 2 łyżki oleju
* sól, pieprz, cukier do smaku

Wykonanie:
Do garnka włożyć golonkę, zalać wodą. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, obraną marchewkę, obraną cebulę i czosnek. Wsypać odrobine soli do smaku. Całość zagotować, zmniejszyć palnik grzewczy i gotować mięso do czasu, aż widelec po wbiciu w mięso swobodnie z niego wyjdzie (u mnie zajęło to 1,5 godziny.
Na patelni rozgrzać olej. kapustę kiszoną drobno pokroić. Podsmażyć, doprawiając kapustę do smaku solą, pieprzem i cukrem. na dnie naczynia żaroodpornego wyłożyć kapustę kiszoną. Golonkę wyjąć z wywaru, posypać z obu stron solą, pieprzem, papryka ostrą i słodką. Tak przygotowaną golonkę położyć na kapuście kiszonej. Całość podlać 1/3 szklanki wywaru z gotowania golonki.
Naczynie zakryć pokrywką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C, piec około 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec mięso kolejne 20 minut.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger