Po ostatnio przygotowanych bezikach pozostały mi żółtka, więc upiekłam babkę na samych żółtkach. Wyszła puszysta, lekka i smaczna. Swoją świeżość zachowała jeszcze 3 dni później. Do babki dodałam kilka kropel aromatu pomarańczowego, co sprawiło, że była jeszcze smaczniejsza. Taka babka to dobry sposób na wykorzystanie żółtek, które zalegają w domu. Chwila mieszania, chwila pieczenia i gotowe :)
Składniki: (szklanka pojemności 200 ml)
* 7 żółtek
* 1/2 szklanki cukru* 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 1/3 szklanki oleju
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki mleka
* kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)
Wykonanie:
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, na tyle, aby grudki cukru nie były wyczuwalne w masie jajecznej. Wlać mleko, olej i aromat pomarańczowy, wymieszać mikserem. Na końcu wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać mikserem.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec babkę około 40- 45 minut.
Babkę można posypać cukrem pudrem.
Pyszna, puszysta babka! Dziękuję za super przepis 👌
OdpowiedzUsuńBardzo proszę, pozdrawiam :)
UsuńSuper przepis, dziękuję! Puszysta, przepyszna babka👌
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
UsuńWszystko fajnie, i dziś wykorzystam przepis, ale nie cierpię kiedy mąkę i inne sypkie składniki mierzymy szklankami :( wolałabym bardziej precyzyjne dane, tym bardziej że szklanek nie używam, a w większości przeliczników kuchennych szklanka ma 250ml, to taki standard raczej. W tym przepisie to będzie zatem coś koło 130g mąki, 170g cukru, biorąc pod uwagę tę nieszczesną szklankę 200ml...
OdpowiedzUsuńPostaram się wyliczać wszystko na gramy. Pozdrawiam
UsuńCzy mogę użyć oleju kokosowego?
OdpowiedzUsuńUżyłam mąki gryczanej 0,5 szklanki i 0, 5 szklanki tapioki to eksperyment zobaczymy, czy wyjdzie. Mogę używać jedynie mąk bezglutenowych, ale nie kukurydzianej, czy ryżowej.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
ciasto wyszło ze zmienionymi mąkami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Pycha, upiekłam z mąką bezglutenową schara i olejem kokosowym, dziękuję za przepis:-)
OdpowiedzUsuńJa zamiast maki pszennej daje mąkę 2ab :) super puszysta wychodzi.
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis. Mój syn powiedział, że nie jadł lepszego ciasta. Teraz mam mu zawsze piec to. Dziękuję! Ps. Dałam sok z cytryny.
OdpowiedzUsuńPrzepis wspaniały. Piekę w formie babki jak i ciasta z owocami. Babka jak i ciasto wychodzą puszyste. Dziękuję
OdpowiedzUsuń