PUSZYSTA BABKA NA ŻÓŁTKACH

Po ostatnio przygotowanych bezikach pozostały mi żółtka, więc upiekłam babkę na samych żółtkach. Wyszła puszysta, lekka i smaczna. Swoją świeżość zachowała jeszcze 3 dni później. Do babki dodałam kilka kropel aromatu pomarańczowego, co sprawiło, że była jeszcze smaczniejsza. Taka babka to dobry sposób na wykorzystanie żółtek, które zalegają w domu. Chwila mieszania, chwila pieczenia i gotowe :)


Składniki: (szklanka pojemności 200 ml)
* 7 żółtek 
* 1/2 szklanki cukru
* 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 1/3 szklanki oleju
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki mleka 
* kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)

Wykonanie:
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, na tyle, aby grudki cukru nie były wyczuwalne w masie jajecznej. Wlać mleko, olej i aromat pomarańczowy, wymieszać mikserem. Na końcu wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać mikserem.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec babkę około 40- 45 minut.
Babkę można posypać cukrem pudrem.







12 komentarzy:

  1. Pyszna, puszysta babka! Dziękuję za super przepis 👌

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, dziękuję! Puszysta, przepyszna babka👌

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko fajnie, i dziś wykorzystam przepis, ale nie cierpię kiedy mąkę i inne sypkie składniki mierzymy szklankami :( wolałabym bardziej precyzyjne dane, tym bardziej że szklanek nie używam, a w większości przeliczników kuchennych szklanka ma 250ml, to taki standard raczej. W tym przepisie to będzie zatem coś koło 130g mąki, 170g cukru, biorąc pod uwagę tę nieszczesną szklankę 200ml...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Postaram się wyliczać wszystko na gramy. Pozdrawiam

      Usuń
  4. Czy mogę użyć oleju kokosowego?

    OdpowiedzUsuń
  5. Użyłam mąki gryczanej 0,5 szklanki i 0, 5 szklanki tapioki to eksperyment zobaczymy, czy wyjdzie. Mogę używać jedynie mąk bezglutenowych, ale nie kukurydzianej, czy ryżowej.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasto wyszło ze zmienionymi mąkami.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Pycha, upiekłam z mąką bezglutenową schara i olejem kokosowym, dziękuję za przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja zamiast maki pszennej daje mąkę 2ab :) super puszysta wychodzi.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)