PUSZYSTA BABKA NA ŻÓŁTKACH

Po ostatnio przygotowanych bezikach pozostały mi żółtka, więc upiekłam babkę na samych żółtkach. Wyszła puszysta, lekka i smaczna. Swoją świeżość zachowała jeszcze 3 dni później. Do babki dodałam kilka kropel aromatu pomarańczowego, co sprawiło, że była jeszcze smaczniejsza. Taka babka to dobry sposób na wykorzystanie żółtek, które zalegają w domu. Chwila mieszania, chwila pieczenia i gotowe :)


Składniki: (szklanka pojemności 200 ml)
* 7 żółtek 
* 1/2 szklanki cukru
* 1 łyżka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
* 1/3 szklanki oleju
* 1 szklanka mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki mleka 
* kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)

Wykonanie:
Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem waniliowym, na tyle, aby grudki cukru nie były wyczuwalne w masie jajecznej. Wlać mleko, olej i aromat pomarańczowy, wymieszać mikserem. Na końcu wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dobrze wymieszać mikserem.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec babkę około 40- 45 minut.
Babkę można posypać cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)

Copyright © Zrób to smacznie , Blogger