BLATY BEZOWE DO TORTU

Blaty bezowe to nic innego jak spody bezowe, najczęściej wykorzystywane do tortów. Ale można je też pokruszyć i wykorzystać do przeróżnych deserów. Wykorzystując spody bezowe do tortów najlepiej przekładać je kremem na chwilę przed podaniem, bezy wówczas zachowają swoją chrupkość i nie namokną od kremu. 
Przyznam Wam, że do bezy robiłam już wiele podejść, musiałam dobrze wyczuć swój piekarnik, aż w końcu wyszło to czego oczekiwałam... biała, krucha, idealna beza :)

Podobał Ci się film? Koniecznie subskrybuj mój kanał oraz zaznacz dzwoneczek, w ten sposób nie przegapisz kolejnych odcinków.


Składniki:
* 4 białka jaj
* 200 g drobnego cukru do wypieków

Wykonanie:
Białka wlać do miski, ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie, gdy piana już jest sztywna, że nie wypadnie z miski, wsypać cukier. Pianę ucierać około 10 minut, nie mogą być wyczuwalne grudki cukru.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować koło o średnicy około 20 cm (w sumie muszą być 3 takie koła). Ubitą bezę podzielić na 3 części. Każdą część wyłożyć na odrysowane koło, wyrównać wierzch. Piekarnik nagrzać do 100'C. Blaty bezowe suszyć około 2,5 godziny.
Z podanych składników wyjdą 3 blaty bezowe o średnicy 20 cm.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)