ORZESZKI Z KREMEM KOKOSOWYM

Orzeszki to ciasteczka, które zna chyba każdy. Kruche, pyszne ciastka, wypiekane w specjalnej maszynce lub patelni, swoim kształtem przypominają orzechy, stąd ich nazwa. Nadziewać je można tak naprawdę według własnych upodobań, może to być np masło czekoladowe, krem orzechowy, krem toffi... pomysłów jest bardzo wiele.
Ja swoje nadziewałam kremem kokosowym, który przygotowałam z dodatkiem mleka kokosowego, wyszło mega smacznie :)

Składniki na ciastka:
* 4 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki cukru pudru
* pół kopiatej łyżeczki sody oczyszczonej
* 200 g masła
* 2 jajka
* 2 łyżki kwaśnej śmietany

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odrywać małe kawałki i kulać kuleczki średnicy około 1,5 cm. Maszynkę lub patelnię nagrzać. W każdym zgłębieniu umieścić jedną kulkę, zamknąć maszynkę (patelnię) i upiec ciasteczka około 1-2 minut do zarumienienia (czas pieczenia zależy od maszynki lub patelni). 

Składniki na krem:
* 200 g śmietany kremówki 36%
* 3 łyżki cukru pudru
* 5 łyżek mleka kokosowego z puszki (potrzebny jest sam miąższ, aby go uzyskać należy co najmniej dzień wcześniej puszkę mleka wstawić do lodówki) (najlepsze mleko kokosowe powinno zawierać nie mniej niż 70% ekstraktu kokosowego, moje miało 71%) 

* 5-6 łyżek wiórków kokosowych 

Wykonanie:
Śmietanę kremówkę (dobrze schłodzoną) ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder, wymieszać. Na końcu dodać miąższ z mleka kokosowego i wiórki kokosowe, wymieszać mikserem na najniższych jego obrotach. 

Połówki orzeszków nadziewać kremem i składać je ze sobą.
Ciasteczka bez nadzienia można przechowywać przez dłuższy czas w szczelnie zamkniętym pudełku.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)