PROSTY CHLEB PSZENNY PIECZONY W NACZYNIU ŻAROODPORNYM

Ostatnio przypomniało mi się o chlebie pieczonym w naczyniu żaroodpornym, to teraz piekę go codziennie. Chleb ten przygotowuje się praktycznie w chwilę, wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki, a gdy ciasto wyrośnie przełożyć je do nagrzanego naczynia żaroodpornego i upiec. Zapach w całym domu jest nie do opisania a po upieczeniu chleb ma pyszną chrupiącą skórkę z zewnątrz, natomiast w środku jest miękki i puszysty. Od razu po upieczeniu ciepła kromeczka z masełkiem jest moja :)


Podobał Ci się film? Koniecznie subskrybuj mój kanał oraz zaznacz dzwoneczek, w ten sposób nie przegapisz kolejnych odcinków.


Składniki:
* około 700 g mąki pszennej (użyłam mąki pszennej extra typ 400 Młyny Szczepanki)
* 2 szklanki (440 ml) letniej wody
* 10 g suchych drożdży (25 g drożdży świeżych)
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki oleju

Wykonanie:
Do miski wsypać cukier i drożdże (świeże drożdże pokruszyć), wlać pół szklanki (około 120 ml) letniej wody, wymieszać, aby drożdże i cukier się rozpuściły. Wsypać 1 kopiatą łyżkę mąki (mąkę zabrać od tych wymierzonych 700 g), ponownie wymieszać. Miskę zakryć ścierką, odstawić na około 10-15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Następnie do miski dodać wszystkie pozostałe składniki, dłonią wyrobić ciasto. Ponownie zakryć ścierką i odstawić na 1 godzinę. W między czasie piekarnik nagrzać do 200'C, wstawić do niego naczynie żaroodporne z pokrywką, aby się dobrze nagrzało. Po godzinie bezpośrednio do nagrzanego naczynia przełożyć wyrośnięte z miski ciasto. Naczynie zakryć pokrywką i wstawić do piekarnika, temperaturę obniżyć do 190'C i piec chleb 20 minut. Po tym czasie z naczynia zdjąć pokrywkę i piec chleb dalej około 30 minut.
Chleb najlepiej studzić na kratce (ja kładkę kratkę nad zlewem, dzięki temu chleb odparuje i z góry i z dołu).












5 komentarzy:

  1. Chyba w końcu znalazłam idealny przepis na "zwykły" chlebek i to w dodatku banalnie prosty i szybki w wykonaniu ❤️ wczoraj pieczony pierwszy raz i dzisiaj leci drugi bochenek

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten chlebek z pani przepisu jest cudowny! Pierwszy raz w życiu piekłam pszenny chlebek jest chrupiący po prostu pyszny😘

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten chlebek z pani przepisu jest cudowny! Pierwszy raz w życiu piekłam pszenny chlebek jest chrupiący po prostu pyszny😘

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaka pojemność ma Pani naczynie?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)