BARSZCZ CZERWONY Z TŁUCZONYMI ZIEMNIAKAMI

Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami to zaraz po rosole i zupie pomidorowej ulubiona zupa mojej córki. Prosta a jakże smaczna i pożywna. Doskonale rozgrzewająca w chłodne dni. Kiedy tylko w warzywniaku zauważę świeże buraki, to zawsze je kupuję i gotuję tą że właśnie zupę. Uśmiech na twarzy mojej córki jest bezcenny :)
Składniki na barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami:
* 1 kg świeżych buraków
* świeża włoszczyzna
* 3 liście laurowe
* 4-5 ziarenek ziela angielskiego
* 2 ząbki czosnku
* pieprz
* ocet do smaku
* sól
* około 2,5 litra wody
* 1 udo kurczaka

Dodatkowo:
* około 1 kg ziemniaków
* 1 kiełbasa typu śląska
* 1 cebula
* 3-4 łyżki oleju

Wykonanie:
Warzywa z włoszczyzny obrać. pokroić na nieduże kawałki.
W garnku umieścić pokrojoną włoszczyznę, mięso z kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować wszystko na wolnym ogniu około godziny. Ugotowany wywar przecedzić przez sitko.
Wywar przelać do garnka, dodać obrane i pokrojone na pół buraki, wlać odrobinę octu. Barszcz gotować przez kolejną godzinę. Na koniec gotowania z barszczu wyjąć buraczki, zetrzeć je na tarce o dużych oczkach i ponownie przełożyć do garnka z barszczem. Zupę ewentualnie doprawić solą, pieprzem i octem.
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie, zlać z garnka wodę.
Na patelni rozgrzać olej. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, tak samo kiełbasę pokroić z malutką kostkę. Cebulę razem z kiełbasą podsmażyć na patelni. Po podsmażeniu zawartość patelni przelać do garnka z ziemniakami. Całość utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
Na talerz nalać barszcz z buraczkami, Na wierz położyć porcję ziemniaków. Całość można posypać świeżo posiekaną natką pietruszki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)