CIASTO DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to klasyk, który piekę zawsze, kiedy sezon śliwkowy jest w pełni. Jest pyszne, puszyste, miękkie i bardzo długo zachowuje swoją świeżość. Drożdżówkę ze śliwkami mogłabym jeść o każdej porze dnia. A najlepiej smakuje mi z kubkiem ciepłego mleka lub kakao.  Idealne do niedzielnej, popołudniowej kawki, więc jeśli nie macie jeszcze ciasta na weekend to polecam właśnie ten placek. Pracy przy nim niewiele :)


Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką- składniki na blachę 24 x 26 cm:
* 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki letniego mleka
* 1 całe jajko
* 1 żółtko
* 3 łyżki cukru
* 60 g roztopionego masła
* 12 g świeżych drożdży

Wykonanie:
Drożdże pokruszyć do miski, dodać łyżkę cukru, wlać letnie mleko, wymieszać. Wsypać łyżkę mąki, ponownie zamieszać, Przykryć ścierką i odstawić na około 15- 20 minut aby zaczyn zaczął pracować.
Po tym czasie dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, ponownie zakryć ścierką i odstawić na około 1 godzinę (ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość). Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć wyrośnięte ciasto drożdżowe, przykryć ścierką i odstawić na około 15 minut (w między czasie przygotować kruszonkę).

Składniki na kruszonkę:
* 100 g mąki pszennej
* 50 g cukru
* 50 g masła

Wykonanie:
Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze i większe). 

Na wyrośnięte ciasto poukładać ściśle obok siebie połówki śliwek (bez pestek) (potrzebne około 350 g)oraz posypać przygotowaną wcześniej kruszonkę.

Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ciasto około 45 minut.

Drożdżówkę można posypać cukrem pudrem lub polać polewą wykonaną z wody i cukru pudru.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)