LECZO Z ŻÓŁTĄ CUKINIĄ I MAKARONEM

Leczo to pyszne jednogarnkowe danie, a do jego przygotowania można użyć dowolnych warzyw, mięsa, kiełbasy. Dziś mam dla Was przepis na leczo z żółtą cukinią i makaronem. Danie to jest nie tylko rozgrzewające, ale i bardzo sycące. Jest bardzo szybkie do przygotowania, w dodatku wszystko zrobione w jednym garnku. Dobrze, że od razu przygotowałam większą porcję, bo jest tak smaczne i aromatyczne, że połowę od razu włożyłam w słoiki. 


Leczo z żółtą cukinią i makaronem- składniki:
* 1 nieduża żółta cukinia
* 2 cebule
* 1 czerwona papryka
* 250 g pieczarek
* 4 kiełbasy typu Śląska
* 1 szklanka surowego makaronu
* olej do smażenia
* do smaku sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka
* 3 liście laurowe
* 3 ziarna ziela angielskiego
* 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
* około 600 ml wody

Wykonanie:
Cebule obrać, pokroić w kostkę, pieczarki przekroić na pół, a następnie kroić je w cienkie plasterki. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę. Cukinię oczyścić z nasion, razem ze skórką pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki.
W garnku rozgrzać niewielką ilość oleju. Podsmażyć cebulę. Następnie dodać kiełbasę, całość przesmażyć co chwilę mieszając. Kolejno dodać paprykę czerwoną, smażyć wszystko razem około 1 minuty. Na końcu dodać pieczarki, wszystko dobrze zamieszać i podsmażyć. Następnie do garnka wsypać makaron, pokrojoną cukinię, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz czarny, paprykę słodką, dodać koncentrat pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszać. Wlać wodę, na tyle, aby całość była nią pokryta. Garnek zakryć pokrywką, wszystko dusić na małym ogniu, do czasu aż makaron się ugotuje. Należy jednak co chwilę zaglądać do garnka, wszystko zamieszać i w razie potrzeby dolewać wody. Całość na końcu ewentualnie jeszcze doprawić.

Polecam także:





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)