PLACKI Z CUKINII

Placki z cukinii szczególnie w sezonie pojawiają się u mnie bardzo często. To taki mój smak z dzieciństwa. Wystarczy tylko kilka składników, by je przygotować. Są bardzo delikatne i wyraziste w smaku. Najczęściej podaję je z kleksem śmietany i posypane szczypiorkiem bądź koperkiem. Ale też lubię je polane sosem pieczarkowym. Pyszne, bezmięsne danie obiadowe


Placki z cukinii- składniki:
* około 1 kg cukinii
* 7-8 łyżek mąki pszennej
* 2 jajka
* sól (około 1 płaskiej łyżeczki) 
* pieprz czarny mielony
* 1 nieduża cebula
* olej do smażenia

Wykonanie:
Cukinie przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć pestki ze środka, cebulę obrać. Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odczekać koło 3-4 minut, po tym czasie odcisnąć cukinię z wody, którą puściła. 
Dodać pozostałe składniki, wymieszać ciasto.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcje ciasta, smażyć placki na rumiano z obu stron.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)