Rolmopsy z ogórkiem kiszonym i cebulą w zalewie octowej- składniki:
* 12 płatów śledziowych a'la matias
* 3 cebule
* 3 twarde ogórki kiszone (u mnie były małe, jeśli będą większe to wystarczą 2)
Zalewa octowa:
* 1/3 szklanki octu spirytusowego
* 2/3 szklanki wody
* 2 łyżeczki cukru
* 3 łyżki oleju
* 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
* 4 kulki ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* 1 cebula
Wykonanie:
Śledzie opłukać wodą, wytrzeć ręcznikiem papierowym.
Cebule obrać, pokroić w piórka, ogórki kiszone pokroić w ćwiartki. Na każdym płacie śledzia położyć kawałek ogórka i kilka piórek cebuli. Zawinąć w rulon, spiąć wykałaczką.
Do garnka przełożyć wszystkie składniki zalewy (cebula pokrojona w piórka). Całość zagotować. Od momentu zagotowania, gotować 10 minut.
Rolmopsy delikatnie przełożyć do słoików, zalać do pełna zimną zalewą, do każdego słoika włożyć kilka piórek cebuli z zalewy.
Słoiki zakręcić pokrętką i wstawić do lodówki.
Już kolejnego dnia rolmopsy powinny być gotowe do spożycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)