ROLMOPSY Z OGÓRKIEM KISZONYM I CEBULĄ W ZALEWIE OCTOWEJ

Rolmopsy z ogórkiem kiszonym i cebulą w zalewie octowej to nic innego jak filety śledziowe zawijane z warzywami. Bardzo lubię śledzia i zazwyczaj staram się go przygotować na różne sposoby. Tym razem naszła mnie ochota na takie prawdziwe domowe rolmopsy, więc szybko zabrałam się do roboty, a już kolejnego dnia rolmopsy były gotowe do spożycia. Przygotowuję je zazwyczaj jako przekąskę podczas spotkań ze znajomymi i rodziną na Andrzejki, Sylwestra czy urodziny. Są pyszne :)


Rolmopsy z ogórkiem kiszonym i cebulą w zalewie octowej- składniki:
* 12 płatów śledziowych a'la matias
* 3 cebule
* 3 twarde ogórki kiszone (u mnie były małe, jeśli będą większe to wystarczą 2)

Zalewa octowa:
* 1/3 szklanki octu spirytusowego
* 2/3 szklanki wody
* 2 łyżeczki cukru
* 3 łyżki oleju
* 1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
* 4 kulki ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* 1 cebula

Wykonanie:
Śledzie opłukać wodą, wytrzeć ręcznikiem papierowym.
Cebule obrać, pokroić w piórka, ogórki kiszone pokroić w ćwiartki. Na każdym płacie śledzia położyć kawałek ogórka i kilka piórek cebuli. Zawinąć w rulon, spiąć wykałaczką.
Do garnka przełożyć wszystkie składniki zalewy (cebula pokrojona w piórka). Całość zagotować. Od momentu zagotowania, gotować 10 minut. 
Rolmopsy delikatnie przełożyć do słoików, zalać do pełna zimną zalewą, do każdego słoika włożyć kilka piórek cebuli z zalewy. 
Słoiki zakręcić pokrętką i wstawić do lodówki.
Już kolejnego dnia rolmopsy powinny być gotowe do spożycia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)