ŚLEDZIE PO KASZUBSKU

Śledzie po kaszubsku to nic innego jak filety śledziowe w sosie pomidorowym z cebulką i nutką słodyczy uzyskaną po dodaniu rodzynek lub suszonych śliwek. Pyszna potrawa pochodząca z Kaszub, a że pochodzę z tych stron, więc śledzie w tej odsłonie co roku goszczą na moim stole wigilijnym. Bardzo często przygotowuję je też jako przekąska sylwestrowa. Receptur na ich przygotowanie jest bardzo wiele, ja jednak mam swoją sprawdzoną, której trzymam się za każdym razem.


Śledzie po kaszubsku- składniki:
* 5-6 filetów śledziowych a'la matjas
* 2 cebule
*4 łyżki octu
* 4 łyżki koncentratu pomidorowego
* około 3/4 szklanki wody
* 3 łyżki oleju
* 1 łyżka cukru
* 4 ziarenka ziela angielskiego
* 2 liście laurowe
* garść rodzynek
* pieprz do smaku

Wykonanie:
Śledzie moczyć w wodzie około 3 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę. Wymoczone osuszyć, pokroić w nieduże kawałki. 
Na patelni rozgrzać olej, Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju. Następnie wlać wodę, dodać koncentrat pomidorowy, dusić około 3-4 minut na małym ogniu. Na końcu dodać cukier, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ocet i rodzynki (uprzednio namoczone w szklance z wrzącą wodą). Wszystko wymieszać, dusić kolejne 3-4 minuty.  Sos wystudzić. Dodać do niego śledzie, wymieszać.
Tak przygotowane danie przełożyć do miski lub słoika i przechowywać w lodówce około 24 godzin, aby wszystko się przegryzło.








2 komentarze:

  1. To jeden z moich ulubionych sposobów na śledzie. Proste i pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I moje ulubione, obowiązkowe na stole wigilijnym :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)