Zupa gulaszowa z wołowiną i czerwoną fasolą- składniki:
* około 500 g dobrej jakości mięsa wołowego
* 1 czerwona papryka
* 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* 2 ziemniaki
* 1 puszka czerwonej fasoli
* około 900 ml bulionu
* 400 g passaty pomidorowej
* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* 3 liście laurowe
* 3 ziarenka ziela angielskiego
* olej do smażenia
* przyprawy (według uznania): sól, pieprz czarny mielony, papryka mielona ostra i słodka
Wykonanie:
Mięso i ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę w piórka, paprykę w cienkie paseczki. Do garnka wlać olej, zeszklić cebulę. Następnie dodać kosteczki wołowiny, wszystko razem podsmażyć. Dodać paseczki papryki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dalej razem wszystko podsmażyć. Wlać bulion, dodać ziele angielskie, liście laurowe i przyprawy. Wszystko razem dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu, aż mięso będzie na pół miękkie. Następnie wlać passatę pomidorową, dodać koncentrat pomidorowy i ziemniaki. Dalej wszystko razem dusić pod przykryciem, aż wszystko razem będzie niemal miękkie. Na samym końcu dodać czerwoną fasolę odsączoną z zalewy. Dalej wszystko gotować pod przykryciem na małym ogniu około 5 minut. W razie potrzeby zupę na końcu doprawić do smaku przyprawami.
Zupę gotowałam w garnku marki Kohersen. Więcej na temat garnków i patelni, których używam w swojej kuchni możecie poczytać tutaj--> kliknij.
Wpis powstał przy współpracy z Kohersen.
Dawno nie robiłam takiej. Zgodzę sie że jest świetna na zimowy okres
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak :) Pozdrawiam :)
Usuń