Naleśniki można podać na słodko, np. z dżemem, serem, masłem czekoladowym lub w formie krokietów, np. z pieczarkami, parówką, serem, jajkiem... Możliwości jest tutaj wiele :)
Składniki na około 18-20 naleśników:
* 2 szklanki(240 g) mąki pszennej* 3 jajka
* 2 szklanki (220 ml) mleka
* 1 szklanka (220 ml)wody
* niepełne pół łyżeczki soli
* 4-5 łyżek oleju ( chyba, że smaruję patelnie olejem wtedy nie daje go do ciasta)
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę, sól i opcjonalnie olej i wszystko dokładnie wymieszać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wylewać porcje ciasta, rozsmarować na całą szerokość patelni i smażyć z obu stron do rumiany kolor.
Jeśli chcę podać naleśniki na słodko, dodaje do ciasta 1-2 łyżki cukru.
Wygląda nieźle :) Czy mogą być trudne dla początkującego kucharza?
OdpowiedzUsuńNa pewno sobie z nimi poradzi nawet początkujący kucharz :)
Usuń