PIERŚ Z KURCZAKA NADZIEWANA PIECZARKAMI I SEREM

Nie masz pomysłu na obiad? Masz pierś z kurczaka i nie wiesz jak ją przyrządzić domownikom? Mam dla Ciebie rozwiązanie... Pyszna pierś z kurczaka nadziewana pieczarkami i serem zapiekana w piekarniku to propozycja na smaczny obiad. Polecam :)




Składniki:
* połówki piersi z kurczaka
* pieczarki
* starty na tarce o dużych oczkach żółty ser
* przyprawa do kurczaka
* sól i pieprz

Wykonanie:
Piersi z kurczaka oczyścić z niedoskonałości. Rozkroić każdą wzdłuż tworząc "kieszonkę". Mięso natrzeć przyprawą, solą i pieprzem. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać ze startym serem. Nadziewać farszem każdą kieszonkę w piersi. Miejsce nacięcia można spiąć wykałaczką. Tak przygotowane mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około 45 minut.
Gotowe piersi podałam dziś domownikom z gotowaną marchewką i brokułami.











10 komentarzy:

  1. Witam czy pieczarki ser i cebulę najpierw podsmażyć i nadziać pierś czy na surowo ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam na święta i wszystkim smakowało. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy piersi byly pieczone bezpośrednio na blaszce czy w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem?

    OdpowiedzUsuń
  4. A piekarnik na co nastawić i czy mięso się upiecze jak te kieszonki doac grubo wychodzą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest w przepisie napisane, piekarnik na 180°C na 45 minut, tak wszystko jest idealnie upieczone, a w razie czego zawsze można wydłużyć czas pieczenia o kilka minut :)

      Usuń
  5. Czy po upieczeniu wykałaczki można wyjąć?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)