Do babeczek wykorzystałam papilotki od Papilart.
Składniki: z podanych składników wyszło mi 11 babeczek :)
* 2 banany
* 220 g mąki pszennej
* 100 g cukru
* 2 jajka
* 125 ml oleju
* 3 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Banany rozgnieść widelcem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i cukier. Ucierać około 3-4 minuty. Dodać olej, wymieszać. W osobnej misce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać sypkie składniki do masy jajecznej i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Na samym końcu dodać rozgniecione banany, wymieszać.
Do formy do babeczek wkładać papilotki, wlewać do nich ciasta na 2/3 ich wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20 minut.
Uważajcie na mąkę. Przy tej ilości te babeczki to twardy ulep.
OdpowiedzUsuńBardzo proszę najpierw spróbować a potem krytykować. Babeczki z taką ilością mąki wcale nie są twarde, są miękkie i pulchne. Gdyby coś było nie tak z babeczkami przy takich składnikach, nie dodawałam bym tego przepisu na bloga. Pozdrawiam :)
UsuńŻałuję że nie spojrzałam wcześniej w komentarzu miało być szybko i smacznie nie a wyszło strasznie... Rzeczywiście jest jakby za dużo mąki....
UsuńRobiłam je wielokrotnie i zawsze wychodzą ;)
Usuńmnie tez wyszly z deka plaskie jak ciastka ale mieciutkie moze trzeba dokladnie odmierzyc skladniki?
OdpowiedzUsuńjak widać na zdjęciu przy tej ilości składników się udają :)
Usuńna zdjeciu sa cudne mniam mniam.....widac cos pomieszalam przy robieniu
OdpowiedzUsuń