Takie rurki z powodzeniem można nadziać kremem budyniowym (przepis tutaj).
Składniki:
* 1 opakowanie ciasta francuskiego
* 250 ml śmietany kremówki 36%
* cukier puder do śmietany (według uznania)
* cukier puder do posypania
Wykonanie:
Ciasto francuskie rozwinąć, pokroić na paski (wzdłuż dłuższego boku) o szerokości około 1,5-2 cm. Foremki do rurek owijać paskami ciasta francuskiego, zaczynając od najwęższej strony, tak aby paski nachodziły na siebie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 20 minut na złoty kolor. Wystudzić. W między czasie ubić śmietanę na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder do smaku. Zimne rurki nadziewać śmietaną za pomocą szprycy albo rękawa cukierniczego. Posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO :)
Ale super, rurki są fantastyczne i pomysł na ich zrobienie świetny! :)
OdpowiedzUsuńprosto, szybko i smacznie :)
Usuń