Składniki:
* 1 kg ugotowanych ziemniaków
* około 250 g mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Ziemniaki ostrugać. Ugotować w osolonej wodzie, jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Wystudzić. Ziemniaki przełożyć do miski, wyrównać powierzchnię. Podzielić na 4 równe części. Jedną część wyjąć i w jej miejsce nasypać mąki ziemniaczanej do równej powierzchni ziemniaków. Z powrotem dać odłożone wcześniej ziemniaki, zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki, zrobić palcem wgłębienie.
W garnku zagotować wodę, lekko ją soląc. Wrzucać po kilka klusek, gotować je około 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Przepis na sos pieczarkowy znajdziesz tutaj.
Przepis na zasmażaną kapustę kiszoną znajdziesz tutaj.
Uwielbiam z gulaszem i czerwoną kapustą :)
OdpowiedzUsuńja z kolei muszę mieć do nich kapustę kiszoną :)
Usuń