Składniki:
* około 700 g pieczarek
* 1 większa cebula
* papryka czerwona
* papryka zielona
* papryka żółta
* 3 większe marchewki
* około 1 kg ziemniaków
* 4 śląskie kiełbasy
* majeranek tarty
* sól, pieprz
* kilka kulek ziela angielskiego
* 3-4 liście laurowe
* 2 łyżki przecieru pomidorowego
* przyprawa do ziemniaków
* przyprawa do gulaszu
* chili mielone
Wykonanie:
Pieczarki opłukać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na odrobinie oleju, pod koniec dodać pokrojoną w półksiężyce cebulę, podsmażyć. Przełożyć wszystko do wysokiego garnka, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pokrojone w nieduże kawałki wszystkie papryki. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawami (ilość według uznania), dodać przecier pomidorowy, zalać wodą i gotować na małym ogniu około pół godziny. Po tym czasie dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki, wsypać majeranek (u mnie było go około 1 łyżeczki) i nadal gotować na małym ogniu do momentu aż ziemniaki zmiękną. Na koniec dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę śląską, gotować na małym ogniu jeszcze około 10 minut, w razie potrzeby jeszcze doprawić i gotowe :)
Jeszcze ciepłe można przełożyć w słoiki i przechowywać w chłodnym miejscu.
Do wykonania chłopskiego garnka użyłam przypraw Skworcu.
CZY wystarczy przełożyć gorące do słoika i odwróć do góry nogami? Czy trzeba wekowac w piekarniku badz garnku?
OdpowiedzUsuńWystarczy gorące do słoika :)
Usuń