Doskonała zabawa w kuchni z dziećmi, polecam :)
Przepis na kruche serowe pierożki znajdziecie tutaj.
* 3 szklanki mąki pszennej
* 200 g twarogu zmielonego
* 1 jajko
* 1/2 szklanki cukru
* 150 g masła
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* marmolada różana albo wieloowocowa
* cukier puder do oprószenia (można pominąć)
Wykonanie:
Z mąki, twarogu, cukru, jajka, masła i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika na minimum 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 3 mm. Radełkiem lub nożem wycinać kwadraty o boku długości około 5- 6 cm. Nacinać brzegi i zaginać do środka (instrukcja składania na zdjęciach poniżej). Na środku zrobić kleks z marmolady. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 15 minut (aż wiatraczki się zarumienią).
Wystudzone można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)