SERNIK KRAKOWSKI

Uwielbiam serniki a krakowski "chodził za mną" już dawno, więc postanowiłam odkopać stare przepisy i poczynić pyszny serniczek. 
Sernik krakowski składa się z kruchego ciasta, masy twarogowej z rodzynkami, skórką pomarańczy i kratki na wierzchu. Idealny na zbliżające się święta lub inne okazje. 


Do wykonania sernika użyłam twarogu kanapkowo- sernikowego "Mój ulubiony" od Wieluń.
Twaróg ten do sernika nadał się doskonale, idealny w smaku. Przyznam, że tak mi posmakował, że mogłabym go jeść łyżką prosto z wiaderka ;)

Składniki:
Ciasto:
* 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 kostka masła
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 1 jajko
* 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Masa serowa:
* 800 g sera twarogowego zmielonego
* 1/2 kostki masła
* 1 szklanka cukru
* 6 jajek
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 4 łyżki rodzynek
* 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Dodatkowo cukier puder do zrobienia lukru

Z podanych składników na ciasto zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć je w folię i włożyć do zamrażalnika na 45-50 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką bardzo cienko (na grubość około 4-5 mm). Wykroić z ciasta odpowiedni kawałek, aby wyłożyć nim dno blaszki (resztę ciasta zachować, aby zrobić kratkę na wierzchu. Blachę wyłożyć ciastem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 12-15 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić.
W tym czasie przygotować masę serową. Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ucierać. Kolejno nie przerywając pracy miksera dodawać po 1 łyżce twarogu. Na samym końcu dodać mąkę ziemniaczaną, rodzynki i skórkę pomarańczową, wymieszać. Ubite wcześniej białka dodać do masy twarogowej i delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Tak przygotowaną masę wylać na zapieczone wcześniej ciasto. Z pozostałego ciasta wykroić cienkie paseczki, układać je na masie twarogowej tworząc kratkę. Piekarnik nagrzać do 180'C, wstawić ciasto i piec je około 70-80 minut. Wystudzone ciasto można polukrować.








3 komentarze:

  1. Witam, jakiej wielkości blachy Pani użyła ? Pozdrawiam Cecylia

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)