DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ

Pyszne drożdżówki z truskawkami i kruszonką powstały wczoraj w potrzebie chwili. Nagła ochota na drożdżówki, więc wystarczyła godzina (no może ciut więcej) i już zajadałam się smaczną, jeszcze ciepłą drożdżówką.




Zamiast truskawek można użyć innych sezonowych owoców albo je po prostu ominąć :)
Pyszne, idealnie wyrośnięte, lekko słodkie. Idealne, by zabrać je ze sobą do pracy czy podarować dziecku do szkoły.
Polecam :)




Składniki na 5 drożdżówek:
* 250 g mąki pszennej
* 1 płaska łyżeczka suchych drożdży
* około 3/4 szklanki mleka
* 1 jajko
* 2 łyżeczki cukru
* szczypta soli
Kruszonka:
* 4 łyżki cukru
* 1/4 szklanki mąki
* około 30 g masła
Dodatkowo świeże truskawki i cukier puder do zrobienia lukru.

Wykonanie:
W miseczce wymieszać drożdże z cukrem, wlać połowę ciepłego mleka i wymieszać. Zasypać wszystko łyżką mąki, zakryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na 10-15 minut, żeby zaczyn zaczął pracować.
Następnie do zaczynu wsypać pozostałą mąkę, sól, wbić jajko i wymieszać, dodając stopniowo pozostałe mleko. Ponownie przykryć ścierką i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką i dobrze wyrobić (w razie potrzeby podsypywać mąkę). Ciasto podzielić na 5 równych części, uformować kulę i dość mocno ją spłaszczyć. Na środku każdego placka układać pokrojone na 4 części truskawki.
Teraz pora na kruszonkę. Składniki na kruszonkę umieścić w misce i zagniatać tak by powstała drobna kruszonka.
Kruszonkę posypać na drożdżówki.
Piekarnik nagrzać do 170'C i piec drożdżówki około 20- 25 minut.
Wystudzone drożdżówki polać lukrem zrobionym z cukru pudru i wody :)






2 komentarze:

  1. Mega apetyczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. SUPER ZARAZ ZACZYNAM ROBIC.DROZDZOWKI,SLIKNA CIEKNIE.DZIEKUJĘ I POZDRAWIAM.Maria...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)