Przepyszne ciasto na lato, miękkie, wilgotne, puszyste. U mnie zniknęło w jeden dzień :) Bardzo proste w przygotowaniu a podczas pieczenia w całym domu unosi się zapach truskawek. To ciasto nie może się nie udać :)
* 2 szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżeczki cukru waniliowego
* 3 jajka
* 3 łyżki oleju
* 1 szklanka jogurtu naturalnego
* około 500 g świeżych truskawek
Wykonanie:
Truskawki umyć i oczyścić z listków, każdą przekroić na pół.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej i jogurt naturalny, wymieszać. Dodać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką do połączenia składników.
Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 35- 40 minut.
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńPycha!.
OdpowiedzUsuńJogurtowce to jest to! Jedne z lepszych ciach jakie można robić i jeść :)
OdpowiedzUsuń