JOGURTOWE CIASTO Z TRUSKAWKAMI

Kolejna propozycja na pyszne ciasto z wykorzystaniem truskawek, chociaż ciasto jest też pyszne z innymi owocami sezonowymi.



Przepyszne ciasto na lato, miękkie, wilgotne, puszyste. U mnie zniknęło w jeden dzień :) Bardzo proste w przygotowaniu a podczas pieczenia w całym domu unosi się zapach truskawek. To ciasto nie może się nie udać :)



Składniki: (użyłam blaszki 24 na 26 cm)
* 2 szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki cukru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżeczki cukru waniliowego
* 3 jajka
* 3 łyżki oleju
* 1 szklanka jogurtu naturalnego
* około 500 g świeżych truskawek

Wykonanie:
Truskawki umyć i oczyścić z listków, każdą przekroić na pół.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę. W osobnej misce żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać olej i jogurt naturalny, wymieszać. Dodać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką do połączenia składników.
Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 35- 40 minut.
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.



3 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)