MALINOWA CHMURKA Z BEZĄ NA PODŁUŻNYCH BISZKOPTACH

Malinowa chmurka to ciasto tak pyszne i lekkie, że aż samo się w ustach rozpływa. Duża ilość malin, galaretka również malinowa, ubita śmietana i beza :) 




Ciasto to wykonane jest na kruchym cieście, jednak mi w lodówce zalegały białka jaja, więc moja malinowa chmurka jest na podłużnych biszkoptach maczanych w soku malinowym :)



Składniki na formę prostokątną 24 na 26 cm:
* około 18- 20 podłużnych biszkoptów
* 3 malinowe galaretki
* około 600 g malin (użyłam mrożonych)
* 3 i 1/2 szklanki wody
* 500 ml śmietany kremówki 36%
* 250 g serka mascarpone
* 4 łyżki cukru pudru
* 3 białka jaja
* 3 łyżki cukru
* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
* garść płatków migdałów

Wykonanie:
Białka jaja ubić na pianę, dodając stopniowo cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę ubijać pianę, by nie było w niej wyczuwalnego cukru.
Pianę wyłożyć do formy (tej samej, w której będzie przygotowywane całe ciasto) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch posypać płatki migdałów.
Piekarnik nagrzać do 140'C. Wstawić bezę i suszyć ją około 50-55 minut. Bezę delikatnie wyjąć z formy i oderwać papier do pieczenia.
Maliny rozmrozić. W powstałym podczas rozmrażania malin soku maczać biszkopty i układać je obok siebie na dnie blachy.
Wodę zagotować. Rozpuścić w niej galaretki malinowe, odstawić. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać do niej maliny, wymieszać i wylać galaretkę na biszkopty. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Śmietanę kremówkę ubić. Pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder, wymieszać. Śmietanę wyłożyć równomiernie na galaretkę z malinami.
Na wierzchu położyć przygotowaną wcześniej bezę.
Ciasto trzymać w lodówce.




Do ciasta wykorzystałam mrożone maliny, które wcześniej pomroziłam sobie w specjalnych torebkach do mrożenia z suwakiem od Stella.
Torebki te doskonale nadają się do mrożenia owoców, warzyw, pierogów, bigosu, mięsa i wiele innych produktów. Są dość duże a kolejnym ich plusem jest to, że zamykane są na suwak, który szczelnie zamyka torebkę. 
Bardzo często mrożę sobie do zupy por, korzeń pietruszki czy selera. Taka torebka z suwakiem jest dla mnie idealnym rozwiązaniem. Otwieram torebkę, biorę tyle kawałków warzyw ile mi potrzeba, mogę ponownie zasunąć suwak i włożyć torebkę do zamrażalnika.






2 komentarze:

  1. A w czym namoczyć biszkopty robiąc ze świeżych malin?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W malinowym soku do rozcieńczania, woda z cukrem :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)