Pomysł na szybki obiad. Nie tracimy czasu na podsmażanie gołąbków a kapusta włoska sprawia, że mięso w środku jest miękkie i delikatne. Gołąbki nie tracą swojego kształtu i jestem pewna, że jak raz spróbujecie, już zawsze będziecie w ten sposób przygotowywać gołąbki.
Składniki:
* 1 duża główka włoskiej kapusty
* 1 kg mięsa mielonego z szynki
* 1 szklanka ryżu (użyłam ryżu basmati Skworcu)
* sól
* pieprz
* przyprawa do mięsa mielonego (użyłam Skworcu)
* 1 jajko
* 2 szklanki bulionu
* 7-8 łyżek koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Kapustę włoską sparzyć w garnku z wrzącą wodą przez kilka minut. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie można przygotować mięso mielone. Do miski włożyć mięso mielone, wbić jajko, wsypać surowy ryż, doprawić do smaku według uznania solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Mięso dobrze wymieszać ręką.
Z kapusty po kolei ściągać liście.
Na każdym liściu nakładać farsz z mięsa mielonego, zwijać i układać w naczyniu żaroodpornym.
Całość zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i zapiekać około 1 godziny.
bardzo aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńJa teź robiłam te gołąbki i są smaczne,chciałam spytać czy Tobie też wyszedł farsz trochę twardy?pozdrawiam
UsuńFarsz wyszedł mi mięciutki :) ale myślę, że duże znaczenie ma tutaj mięso :)
UsuńMyślę, że winny tu jest surowy ryż. Lepiej dodać gotowany i wychodzą pyszne.
Usuńa robiac w naczyniu zaro trzeba pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńzazwyczaj przykrywam na 40 min a reszte bez pokrywki :)
UsuńJednak wole tradycyjny sposób ...golabki te wychodza suche i twarde
OdpowiedzUsuńWystarczy ugotować ryż przed dodaniem do farszu i będzie dobrze.
UsuńJa natomiast wole bardzo przypalone.
OdpowiedzUsuńTakie przypalone też lubię, wtedy nie robię ich w sosie pomidorowym a w sosie własnym takim ciemnym z dodatkiem suszonych grzybów :)
UsuńRobie tak samo ale nie dodaje jajka do miesa bo sa twarde , reszta taka sama .Pyszne
OdpowiedzUsuńDziękuję, kolejny raz spróbuję bez jajka i będę miała porównanie :)
UsuńUwielbiam gołąbki. Robię wg własnego przepisu. Chciałam tylko podpowiedzieć metodę na sparzanie kapusty, może ktoś skorzysta.
OdpowiedzUsuńJa każdą kapustę sparzam w kuchence mikrofalowej. Wkładam, nastawiam na kilka minut, wyciągam z kuchenki, ściągam kilka liści, znów wkładam na kilka minut i tak do ostatniego potrzebnego listka. Polecam. Mnie sparzanie w garnku zniechęcało do robienia gołąbków, teraz robię chętnie :)
Też słyszałam o metodzie sparzania w mikrofalówce, jednak osobiście nigdy nie próbowałam :)
UsuńJa parze w mikrofali , wkładam na najwyższej temperaturze na 10 minut, kapusta super miękka
OdpowiedzUsuń