PIERŚ Z KURCZAKA W CHRUPIĄCEJ TEMPURZE

Może na początku wyjaśnię co to takiego ta tempura? Otóż jest to mieszanka różnych mąk i przypraw. Po wymieszaniu proszku z wodą do odpowiedniej konsystencji (odrobinę gęstszej niż ciasto na naleśniki) i usmażeniu mięsa, owoców morza czy ryby zanurzonej w tempurze wychodzi pyszna, chrupiąca panierka. 




Mięso w takiej panierce jest przepyszne. Chrupiąca panierka i soczyste mięsko= połączenie idealne. Szybkie do przygotowania danie, które z pewnością zadowoli Twoich domowników. Idealnie sprawdzi się jako przekąska imprezowa. 



Składniki:
* 1 podwójna pierś z kurczaka
* 1 opakowanie (80 g) tempury (użyłam Skworcu)
* około pół szklanki wody (w zależności jaką konsystencję chcecie uzyskać)
* sól, pieprz do smaku
* olej do smażenia

Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, posypać solą i pieprzem. Tempurę wymieszać z wodą (do miski wsypałam tempurę i stopniowo dolewałam wody do uzyskania właściwej konsystencji). Każdy kawałek moczyć w tempurze i od razu smażyć na głębokim, rozgrzanym oleju. 
Po upieczeniu układać na ręcznik papierowy.
Można podawać z ziemniakami, ryżem czy jako samodzielna przekąska z ulubionym sosem.






2 komentarze:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)