CIASTO "PLEŚNIAK"

Pleśniak jest to bardzo popularne i smaczne ciasto. Warstwy kruchego ciasta, beza i dżem, najczęściej jest to dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe. 
Ciasto to znam jeszcze z dzieciństwa, kiedy na niedzielę przygotowywała je moja mama.  Słyszałam też o innej nazwie tego ciasta- skubaniec. Jednak ja znam go jako pleśniak, a Wy?



Składniki na ciasto:
* 4 szklanki mąki pszennej
* 5 żółtek
* pół szklanki cukru
* 1 kostka masła
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki ciemnego kakao
* 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 18%

Składniki na piankę bezową:
* 5 białek
* 2 paczki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
* pół szklanki cukru

Dodatkowo:
* słoik dżemu z czarnej porzeczki
* cukier puder do posypania

Wykonanie:
W misce umieścić wszystkie składniki (oprócz kakao) na kruche ciasto. Dokładnie zagnieść na jednolitą, gładką masę.
Ciasto podzielić na 3 części, dwie większe (takiej samej wielkości) i jedna mniejsza.
Do jednej z większych części ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść ciasto. 
Kakaową część ciasta i jasną mniejszą owinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na około pół godziny. Większą, jasną częścią ciasta wylepić formę prostokątną (u mnie była 24/26 cm), lekko po nakłuwać widelcem. 
Piekarnik nagrzać do 180'C, wstawić ciasto i podpiekać je około 10 minut.
Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika.
Na podpieczone ciasto wsmarować dość solidnie warstwę dżemu z czarnej porzeczki. Na to zetrzeć na tarce warstwę ciemnego ciasta z zamrażalnika.
Kolejno pora na przygotowanie bezy. Białka ubijać na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Pianę ucierać mikserem do momentu aż nie będzie wyczuwalnych grudek cukru. Na końcu dodać budynie. Wymieszać tylko tyle by piana połączyła się z budyniami.
Tak przygotowaną pianę wyłożyć na ciemne ciasto. 
Na końcu zetrzeć na tarce, na wierzch jasną, mniejszą część ciasta z zamrażalnika. 
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec je około 50 minut.
Przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.








6 komentarzy:

  1. Dodajemy budyń w proszku czy ugotowany?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dżem smarujemy na gorący spód czy zimny????

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy jak położe dżem na podpieczonym spód i wyłożę nato ciemną warstwę to mogę podpiec też 10 min zanim położę pianę?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)