DESER Z MASCARPONE, BEZAMI I MALINAMI

Słodkie szaleństwo, deser z mascarpone, bezami i malinami. Wygląda efektownie, smakuje obłędnie, lekki jak chmurka a wykonany dosłownie w kilka chwil. 
Idealny jako słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości ;)



Składniki na 2 pucharki:
* 100 ml śmietany kremówki 36%
* 300 g serka mascarpone
* około 50 g małych bezów (użyłam bezów Mamut)
* 2 szklanki świeżych malin
* 2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Maliny zmiksować blenderem na gładki mus (kilka odłożyć do dekoracji), jeśli maliny są kwaśne można dosypać łyżkę cukru pudru.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1 łyżkę cukru pudru i serek mascarpone, dokładnie wymieszać mikserem.
Bezy pokruszyć na mniejsze kawałki (kilka pozostawić do dekoracji).
Na dnie pucharków umieścić po łyżce serka mascarpone, na to wyłożyć warstwę musu z malin, kolejno warstwa pokruszonych bezów, mus z malin i serek mascarpone. Na wierzchu posypać pokruszone bezy i udekorować malinami i całymi bezami.
Najlepiej podawać od razu po wykonaniu.






3 komentarze:

  1. Czy mozna deser trzymać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, tylko bezy już stracą swoją chrupkość, rozmiękną od wszystkich mas, dlatego najlepiej spożywać od razu po przygotowaniu :)

      Usuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)