SERNIK Z JOGURTÓW GRECKICH NA KRUCHYM SPODZIE

Sernik bez sera, z jogurtów greckich jest przepyszny, lekki i aksamitny. Wygląda jak tradycyjny sernik i tylko w smaku można wyczuć nieznaczną różnicę. Idealny na różnego rodzaju imprezy lub święta. Moja rodzina była nim zachwycona i z pewnością upiekę go jeszcze nie raz. Nie wymaga zbyt dużego nakładu pracy, więc przepis na pewno przyda się osobom zapracowanym, które nie mają zbyt wiele czasu na przygotowania świątecznych wypieków. 




Składniki (użyłam prostokątnej blachy 24 na 26 cm):

Na spód:
* 2,5 szklanki mąki pszennej
* 100 g masła
* 3 żółtka
* 2 solidne łyżki gęstej kwaśnej śmietany
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki cukru drobnego do wypieków

Na masę serową:
* 900 g jogurtu greckiego (dałam light)
* 2 budynie śmietankowe w proszku (bez dodatku cukru)
* pół szklanki cukru
* 5 jajek
* 2 łyżeczki cukru waniliowego 

Wykonanie:
Ze wszystkich składników na kruchy spód zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować ciasto na wielkość formy do pieczenia. 
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkowane ciasto ułożyć na dnie formy, lekko nakłuć widelcem. Blachę z ciastem wstawić do lodówki na czas mieszania masy serowej.
Masa serowa:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić w osobnej misce na puch razem z jogurtem greckim. Stopniowo dodawać proszek budyniowy i cukier waniliowy wymieszany z cukrem. Na końcu do masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. 
Masę serową wylać na kruchy spód. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C i piec około 1 godziny. Ciasto przed rozkrojeniem dobrze schłodzić.











3 komentarze:

  1. Wygląda pięknie. Trudno nazwać sernikiem coś, co nie zawiera sera...ale to może być smaczne, no i może nie klapnie, jak moje serniki z serem ;-) Wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)