Jeśli jeszcze ich nie jedliście, to koniecznie musicie je zrobić ;)
Składniki na około 50 pączusiów:
* 1/2 kg mąki pszennej tortowej
* 250 ml mleka
* 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży
* 6 żółtek
* 3 łyżki cukru
* szczypta soli
* 100 g masła
Dodatkowo cukier puder do posypania, olej do smażenia pączków.
Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę przez sitko, wymieszać z drożdżami i cukrem. Dodać ciepłe mleko, sól i żółtka, wymieszać ręką bądź drewnianą łyżką. Ciasto wyrabiać około 5-7 minut, aż będzie elastyczne. Na samym końcu dodać małe kawałki miękkiego masła. Dokładnie wyrobić ciasto z masłem przez około 10 minut.
Miskę z ciastem przykryć ścierką i odstawić na około godzinę.
Po wyrośnięciu ciasta, wyłożyć je na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować ciasto wałkiem na grubość około 1 cm. Wykrawać kieliszkiem koła. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia około 30 minut.
W garnku rozgrzać olej. Partiami władać do oleju wyrośnięte pączki. Smażyć na rumiany kolor z obu stron.
Wykładać pączki na ręcznik papierowy.
Przestudzone posypać obficie cukrem pudrem.
Pyszne :)
OdpowiedzUsuńspróbuję koniecznie :)
OdpowiedzUsuń