ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z FASOLĄ I PULPETAMI

W zimie, po powrocie do domu w mroźne dni nie ma nic lepszego niż talerz rozgrzewającej zupy. Pyszna, aromatyczna i treściwa, z pulpecikami, idealna na takie dni jak teraz. Ja jestem ogromnym zmarzluchem (chociaż nie znoszę bluzek z długim rękawem ;)) i w okresie jesienno- zimowym mogłabym jeść takie zupki codziennie. 
Zupa ta najlepsza jest następnego dnia, z kromką chleba albo ciepłą bułeczką ;)



Składniki:
* 2,5 litra wody
* 1 kość wieprzowa
* 4 marchewki
* 4-5 ziemniaków
* 2 puszki fasoli Piękny Jaś (Jamar)
* 1 korzeń pietruszki
* 1/4 korzenia selera
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* 4 liście laurowe
* 5-6 ziarenek ziela angielskiego
* 2 łyżki majeranku
* sól, pieprz

* 300 g mięsa mielonego wieprzowego
* 1 jajko
* 1 łyżka bułki tartej
* sól, pieprz
* mąka do obtoczenia

Wykonanie:
Do garnka wlać wodę. Włożyć kość wieprzową, pokrojoną w kostkę pietruszkę i seler, dodać ziele angielskie, liść laurowy,sól i pieprz. Zagotować wywar około pół godziny. Następnie do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, wsypać majeranek. Gotować zupę na małym ogniu do momentu aż warzywa będą prawie miękkie. 
W między czasie należy przygotować pulpety. Miso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, solą i pieprzem. Uformować maleńkie pulpeciki. Obtoczyć je w mącę i kiedy warzywa w zupie będą prawie miękkie dodać pulpeciki. 
Na samym końcu do zupy dodać odcedzoną białą fasolę. Zupę chwilę jeszcze gotować na małym ogniu.



1 komentarz:

  1. Takich pyszności jeszcze nie robiłam. Chętnie wykorzystam ten przepis!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)