JOGURTOWE CIASTO Z BRZOSKWINIAMI

Dziś upiekłam na szybko ciasto jogurtowe z brzoskwiniami. Wyszło pyszne, puszyste, wilgotne w środku. Doskonałe z każdymi owocami, idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis sprawdzony kilkakrotnie, zawsze się udaje ;)


Składniki na okrągłą blachę średnicy 24 cm:
* 3 szklanki mąki pszennej
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka oleju
* 1 szklanka jogurtu naturalnego
* 2 łyżeczki proszki do pieczenia
* 4 jajka
* 1 puszka brzoskwiń (połówki)

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce utrzeć żółtka z cukrem na gładką masę. Dodać olej i jogurt naturalny, wymieszać. Na końcu wsypać mąkę i proszek do pieczenia, ponownie wymieszać. Do ciasta dodać ubite wcześniej na pianę białka, delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Brzoskwinie z puszki odsączyć z soku. Połówki owoców rozkroić na 3 części, ułożyć na cieście. 
Piekarnik nagrzać do 180'C, ciasto piec do tzw. "suchego patyczka", około 55-60 minut (czas pieczenia zależny jest od piekarnika).

Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem.





1 komentarz:

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)