Składniki na naleśniki:
* 250 ml wody gazowanej
* 50 ml mleka
* 2 łyżki oleju
* 1 jajko
* półtora szklanki mąki pszennej
* solidna szczypta soli
* półtora szklanki mąki pszennej
* solidna szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce, dokładnie wymieszać mikserem. Odstawić na około 10-15 minut, by ciasto "odpoczęło".
Patelnię nagrzać. Chochlą wylewać porcje ciasta na całą powierzchnię patelni. Smażyć naleśniki na złoty kolor z obu stron(naleśniki smażę na suchej patelni).
Składniki na twaróg:
* 500 g twarogu półtłustego (można użyć twarogu z wiaderka)
* 2 żółtka
* 4 łyżeczki cukru waniliowego
* 4 łyżeczki cukru
* ewentualne dodatki, w moim przypadku rodzynki
Wykonanie:
Twaróg przemielić przez maszynkę (chyba, że używacie gotowego z wiaderka to nie trzeba), dodać żółtko, cukier waniliowy i cukier, dokładnie wymieszać i gotowe :)
* 2 żółtka
* 4 łyżeczki cukru waniliowego
* 4 łyżeczki cukru
* ewentualne dodatki, w moim przypadku rodzynki
Wykonanie:
Twaróg przemielić przez maszynkę (chyba, że używacie gotowego z wiaderka to nie trzeba), dodać żółtko, cukier waniliowy i cukier, dokładnie wymieszać i gotowe :)
Składniki na sos budyniowy:
* 3/4 szklanki mleka* 3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
* 2 jajka
* łyżka cukru pudru
* 2 łyżeczki cukru waniliowego
Wykonanie:
Składniki na budyń włożyć do miski, wymieszać razem trzepaczką.
Na każdy naleśnik nałożyć na środku twaróg. Naleśniki zawijać jak na krokiety. Układać je obok siebie w naczyniu żaroodpornym.
Wszystko zalać przygotowanym wcześniej sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 40- 45 minut.
Naczynie żaroodporne należy zakryć przykrywką podczas pieczenia a jeśli użyjecie naczynia do zapiekania, naleśniki trzeba zakryć folią aluminiową.
Naleśniki powinny wchłonąć cały sos budyniowy.
Naleśniki przed podaniem posypałam cukrem i pudrem i polałam konfiturą z wiśni Stovit.
Wow,zapiekane naleśniki- to jest cudowne :)
OdpowiedzUsuńttp://kulinarnewyskoki.blogspot.com/