Składniki na piankę:
* 1 litr śmietany kremówki 36%
* 2 galaretki agrestowe
* 500 ml wody
Dodatkowo:
* 1 paczka okrągłych lub podłużnych biszkoptów
* 2 galaretki agrestowe
* 1 większa kiść winogron
* 600 ml wody
Wykonanie:
Na spód prostokątnej formy wyłożyć biszkopty ściśle jeden obok drugiego.
2 galaretki agrestowe rozpuścić w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywną pianę, lekka tężejącą galaretkę wlewać stopniowo do śmietany, ciągle masę mieszając mikserem. Piankę wylać na biszkopty. Formę z ciastem wstawić do lodówki na około 1 godzinę. W między czasie rozpuścić pozostałe 2 galaretki w 600 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia.
Gdy pianka stężeje poukładać na wierzchu winogrona. Na końcu wylać lekko tężejącą galaretkę. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Ile kawałków mniej wiecej wychodzi z jednej porcji?
OdpowiedzUsuńJa wykroiłam około 18 kawałków ciasta, wszystko zależy też jak duże będą krojone kawałki :)
Usuń