Składniki na kwadratową blachę o boku 19 cm:
* 140 g kruchych ciastek (użyłam ciastek Brześć)
* 60 g masła
* pół puszki masy krówkowej o smaku kajmakowym
* 2 banany
* 330 ml śmietany kremówki 36%
* 1 łyżka cukru pudru
* starta na tarce czekolada do posypania
Wykonanie:
Blachę do ciasta wyłożyć folią aluminiową.
Ciastka i roztopione masło umieścić w misie robota i zmiksować do otrzymania masy o konsystencji wilgotnego piasku. Ciastka wysypać na dno formy, wyrównać na całej powierzchni i docisnąć.
Na spodzie wysmarować masę kajmakową, na wierzchu wyłożyć pokrojone w plasterki banany (mona lekko skropić sokiem z cytryny, zapobiegnie to czernieniu bananów).
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Ubitą śmietanę wyłożyć na banany, wyrównać wierzch. Na końcu posypać startą na tarce czekoladę.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)