PIERŚ Z KURCZAKA Z OPIEKACZA MARYNOWANA W CZOSNKU

Na pewno nie raz nasuwa się Wam pytanie... co dziś na obiad? Albo: mam pierś z kurczaka co z niej zrobię? Proponuję pyszną, aromatyczną, soczystą pierś z kurczaka marynowaną w marynacie z dużą ilością świeżego czosnku. Upieczona została w opiekaczu, jednak możecie go zastąpić patelnią grillową albo piekarnikiem. 



Składniki: 
* 3 pojedyncze piersi z kurczaka
* pół szklanki oleju
* płaska łyżeczka soli
* łyżeczka przyprawy do kurczaka 
* pół łyżeczki papryki ostrej (użyłam Skworcu
* pół łyżeczki papryki słodkiej (użyłam Skworcu)
* 1 łyżeczka tymianku (użyłam Skworcu)
* 1 cała główka czosnku

Wykonanie:
Do miski wlać olej, wsypać sól, przyprawy, tymianek i dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Wymieszać wszystko.
Każdą pierś z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Zanurzyć kawałki piersi w marynacie. Odłożyć do lodówki na około 2 godziny.
Opiekacz nagrzać (użyłam opiekacza Dezal), układać na nim kawałki mięsa. Piec mięso około 10 minut.

















4 komentarze:

  1. dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis, dziękuję! Wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na obiadek połączony z sałatką grecką, dziękuję za wskazówki ☺️👌

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)