Składniki na około 30 rurek:
* 3,5 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
* 125 g masła
* 1 jajko
* szczypta soli
* brązowy cukier do obtaczania
* szczypta soli
* brązowy cukier do obtaczania
Do nadziewania rurek użyłam nadzienia gotowego do użycia w rękawie cukierniczym Rengo o smaku adwokatowym Lauretta.
Wykonanie:
Ze wszystkich składników na rurki zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować bardzo cienko, na około 2 mm. Wycinać z niego paski nie szersze niż 2 cm. Paskami owijamy foremki do rurek, zaczynając od cieńszej strony i nakładając na siebie delikatnie warstwy. Ważne, by nie nawijać pasków do końca foremki, by mieć potem możliwość zdjąć upieczoną rurkę z foremki. Każdą rurkę obtoczyć w cukrze.
Pic w piekarniku nagrzanym do 190'C około 20 minut. Przestudzone rurki zdjąć z foremki.
Nadziewać gotowym nadzieniem o smaku adwokata.
Jeśli nie macie metalowych foremek do rurek to nic straconego. Można je samemu w prosty sposób wykonać w domu, potrzebny jest tylko papier, folia aluminiowa, nożyczki i zszywki :)
A przy okazji dodam tylko kilka słów o nadzieniach w rękawie cukierniczym Lauretta. To nadzienia kremowe i owocowe w gotowym do użycia rękawie cukierniczym. Po otwarciu można dozować zawartość bezpośrednio z rękawa przy pomocy odpowiednich tylek cukierniczych, które z łatwością przykręca się do rękawa. Po użyciu należy ponownie zakręcić rękaw cukierniczy i włożyć do lodówki. Jeśli chodzi o smaki to wybór jest dość spory, np waniliowy, adwokat, truskawka, malina, czarna porzeczka, czekoladowy i inne. Polecam wszystkim wypróbowanie takiego rękawa, bo to naprawdę doskonałe rozwiązanie:)
Smak z dzieciństwa :D Pycha!
OdpowiedzUsuń