Składniki:
* 4 filety śledziowe a'la matjas
* 2 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach
* pół puszki groszku konserwowego
* 1 nieduża cebula
* 4 nieduże ogórki konserwowe
* 1 łyżka majonezu
* 1 łyżeczka musztardy stołowej (użyłam Orzech)
* 1 płaska łyżeczka miodu
Wykonanie:
Śledzie namoczyć w wodzie około 2-3 godzin. Pokroić je w niedużą kostkę. Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i pokroić w kostkę mniej więcej takiej samej wielkości jak śledzie. Cebulę i ogórki konserwowe bardzo drobno pokroić w kostkę. Groszek odsączyć z zalewy.
Wszystkie pokrojone składniki sałatki umieścić w misce.
W miseczce wymieszać ze sobą majonez, musztardę i miód.
Tak przygotowany sos dodać do sałatki, wszystko dobrze wymieszać.
Sałatkę odstawić do lodówki na około 2 godziny.
bardzo fajna sałatka
OdpowiedzUsuń