Składniki na blachę prostokątną o wymiarach 25 x 40 cm:
Biszkopt:
* 7 jajek
* 2/3 szklanki mąki pszennej
* 1 szklanka cukru
* pół szklanki kakao ciemnego
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić w misce na sztywną pianę. Kolejno dodawać stopniowo cukier i dalej miksować. Dodawać po jednym żółtku i mieszać wszystko mikserem ustawionym na najmniejsze obroty. Następnie dodać przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wszystkie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.
Ciasto wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 30 minut.
Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół.
Masa śmietanowa:
* litr śmietany kremówki 36%
* około pół szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Śmietanę kremówkę dobrze schłodzić. Ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Na jeden blat biszkoptu wyłożyć równomiernie ubita śmietanę kremówkę (odrobinę śmietany pozostawić do dekoracji), przykryć drugim blatem biszkoptu, wstawić do lodówki.
Polewa:
* 6 łyżek masła
* 6 łyżek mleka
* 6 łyżek cukru
* 2-3 łyżki ciemnego kakao
Wykonanie:
W garnku rozpuścić masło, dodać cukier, mleko i kakao. Wszystko dobrze wymieszać, wystudzić.
Wystudzoną polewę wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki.
Kiedy polewą będzie twarda należ pokroić ciasto na kawałki i każdy udekorować kleksem śmietany kremówki wyciśniętej przez szprycę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)