CIASTO DROŻDŻOWE ZAWIJANE Z MARMOLADĄ

Ciasta drożdżowe to jedne z moich ulubionych wypieków. Dawno już nie piekłam, więc najwyższa pora to zmienić. Uwielbiam ten zapach unoszący się w całym domu, uwielbiam jeść ją jeszcze ciepłą świeżo po upieczeniu, do tego szklanka mleka lub kakao... pycha :)
Przygotowanie ciasta drożdżowego zajmuje trochę czasu, jednak jest to czas, kiedy ciasto samo rośnie a my możemy w tym czasie wykonać wiele innych prac w domu :)



Składniki na jedną formę keksówkę:
* 250 g mąki pszennej
* 4 g suchych drożdży
* 4 łyżki cukru
* 125 ml ciepłego mleka
* 50 g bardzo rozpuszczonego masła
* 1 jajko
* szczypta soli
* marmolada do posmarowania ciasta (użyłam marmolady wieloowocowej Orzech)

Wykonanie:
Mleko podgrzać (musi być letnie, ale nie gorące), wlać do miski, wsypać drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki, wymieszać. Miskę przykryć ścierką, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Następnie dodać pozostałe składniki, dobrze wyrobić dłońmi ciasto. Ponownie zakryć i odstawić do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, ponownie wyrobić ciasto. Wałkiem rozwałkować ciasto na grubość około 1-1,5 cm i długość taką, by zmieściło się do keksówki.
Całą powierzchnię ciasta posmarować warstwą marmolady, zwinąć z rulon. Zwinięte ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10 minut przykryte ścierką.
W tym czasie należy przygotować kruszonkę.

Składniki na kruszonkę:
* 100 g mąki pszennej
* 50 g cukru
* 50 g masła

Wykonanie:
Masło (w temperaturze pokojowej) połączyć z cukrem i stopniowo dodawać mąkę. Rozcierać masę w dłoniach tak, by powstawały grudki (mniejsze i większe). 
Tak przygotowaną kruszonką posypać ciasto.
Piekarnik nagrzać do 170'C, piec około 45-50 minut.






9 komentarzy:

  1. Z termoobiegiem jaka temperatura i czas pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 170'C, piec około 45-50 minut

      Usuń
    2. Pyszne ciasto zawsze mi się udaje a piekę często 👍 pozdrawiam

      Usuń
    3. Miło mi to słyszeć, również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. A bez termoobiegu grzanie góra dół? Jaki czas i temperatura

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że wystarczy 170°, około 50-55 minut, a blachę z ciastem włożyć w piekarniku na środkową półkę. Oczywiście trzeba też obserwować i wyczuć swój piekarnik, ponieważ każdy jest inny i czas pieczenia może różnić się od tego, który ja podaję :)

      Usuń
  3. Zawsze robiłam rogaliki,drozdzowki z nadzieniem,bo mój facet nie lubi suchej drożdżowy....znalazłam ten przepis....właśnie ciasto mi wyrasta- wygląda mega

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)