Składniki:
* 6 jajek
* 250 g masła
* 1 szklanka cukru
* 2 szklanki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* aromat do ciast np migdałowy czy rumowy
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce utrzeć masło z cukrem, nie przerywając pracy miksera dodawać po jednym żółtku, wymieszać. Następnie przesiać przez sitko mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia, wymieszać. Na końcu dodać kilka kropel aromatu do ciast i pianę z białek. Wszystko wymieszać na najmniejszych obrotach miksera.
Formę do gotowania babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, wylać ciasto, szczelnie zamknąć formę i wstawić do wysokiego garnka. Na formę położyć coś ciężkiego, aby forma stabilnie stała podczas gotowania (położyłam słoik z wodą) Do garnka wlać wody do 3/4 wysokości formy, postawić garnek z ciastem na ogniu aby woda się zagotowała. Od momentu zagotowania wody babkę gotować 1 godz i 20 minut. Po tym czasie formę z babką wyjąć z wody i odstawić na 10 minut. Następnie babkę wyjąć z formy i wystudzić.
Zimną babkę posypać cukrem pudrem, polewą z cukru pudru abo polewą czekoladową (wykorzystałam gotową polewę mleczną do ciast Helio, wystarczy ją zanurzyć w gorącej wodzie albo rozpuścić w mikrofalówce ;))
uwielbiam gotowaną babkę, musze kupić formę i też zrobić
OdpowiedzUsuńBabka gotowana jest cudowna! Ten smak jest wyjątkowy- jakaś magia chyba się odbywa podczas gotowania :D
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze na Wielkanoc...innej nie robię...
OdpowiedzUsuń