Składniki na blaszkę kwadratową o wymiarach 20 x 20 cm:
Biszkopt:
* 4 jajka
* 3/4 szklanki mąki tortowej
* 1/2 szklanki cukru
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier, miksować mikserem do czasu, aż nie będą wyczuwalne grudki cukru. Następnie dodać żółtka, wymieszać na najmniejszych obrotach miksera. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesianą przez sitko. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C około 20- 25 minut.
Biszkopt wystudzić, przekroić wzdłuż na 4 części.
Każdy płat biszkoptu wysmarować warstwą nadzienia o smaku jabłkowym z cynamonem Lauretta, biszkopty ułożyć jeden na drugi (zamiast nadzienia można użyć mus jabłkowy wymieszany z rozpuszczoną żelatyną).
Ostatnim etapem jest ubicie 300 ml śmietany kremówki 36% na sztywną masę z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru. Na wierzchu posmarować ubitą śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za każdy pozostawiony komentarz :)
Na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć jak najszybciej :)